skip to Main Content
Week van de korte keten
Christine Roelofs

Ik ben genomineerd voor de korte keten kop van de Antwerpse Kempen!
Het leuke is dat het een wedstrijd is waarin het publiek bepaalt wie er wint.

Waarom is de korte keten zo belangrijk en waarom zou ik de korte keten met míjn kop het beste kunnen vertegenwoordigen?

Eten van dichtbij

Degene die mij al een tijdje volgen weten inmiddels wel dat de korte keten een belangrijk gegeven is binnen mijn bedrijf. Ik heb er nooit zo direct deze kreet aan verbonden, maar het uitgangspunt is voor mij gevoelsmatig altijd geweest ‘eten van dichtbij’, van het seizoen en enkel koken met gewassen die hier in de koude grond kunnen groeien. Het allermooiste wat er is, vind ik om elke keer weer nieuwe vondsten te kunnen serveren en dat natuurlijk vooral met producten die in eigen tuin of omgeving gegroeid zijn en in eigen keuken geproduceerd werden.

Zelf gemaakte Kempische kruidenkast

Ik ga daar erg ver in, met een Kempische kruidenkast vol met zelfgedroogde kruiden, bloemen, groenten en fruit uit onze eigen contreien. Denk bv. aan geroosterde
eikels, dennennaalden, nagelkruid, rozenbottels, zwarte bessen en jeneverbes, waar bv de naalden ook heel goed van te gebruiken zijn. Ondertussen fermenteren we erop los, en maken allerlei soorten smaakmakers zoals verschillende soorten garum, tabasco, sambal, wijnen, azijnen van bloemen en kruiden en de onmisbare hartige pickles van groenten, bloemen, fruit en kruiden. Dit maakt dat alles op je bord samen met het verse vanaf de basis een afspiegeling is van wat de korte keten kan zijn. De korte keten op zijn breedst.

Samenwerken met andere producenten

Belangrijk voor mij is ook de samenwerking met andere producenten en kleine ondernemingen met raakvlakken in de buurt, omdat het onderling op de korte afstand voor verbinding in de hele gemeenschap zorgt. Het is prettig om elkaar iets te gunnen en zo elkander te steunen.

Gezond eten volgens de seizoenen

Verder geloof ik ook heel erg dat het gezond voor ons is om te eten wat het seizoen ons brengt en wat er bij ons in de omgeving groeit. Wij hebben onze eigen superfoods in elk seizoen en hoe meer kennis we hebben van ons eetbaar landschap, hoe gevarieerder we kunnen eten en genieten. Kennis van eetbaarheid in de natuur, maar ook een grotere diversiteit in je moestuin maakt dat je jezelf meer verbonden voelt met de natuur en de seizoenen. We willen er zuiniger op zijn maar tegelijk weet je ook wanneer je voor asperges bij de boer moet gaan kijken of wanneer het tijd is om bij de aardbeienboer de beste en zoetste aardbeien te kopen. Je verheugen op een seizoensproduct komt elk jaar terug wanneer je de seizoenen volgt. Het langzaam zin krijgen in boontjes of tomaten en dan beloond worden voor het wachten met de lekkerste piepende boontjes of sappige zoete tomaten, is onbetaalbaar.

5 mei 209: Het ‘week van de korte keten’ diner

In de week van de korte keten organiseren we natuurlijk óók een korte keten diner en wel op 5 mei. Eigenlijk niet zo heel erg bijzonder voor ons, want we streven bij elk diner een zo kort mogelijke keten na. Al was het maar omdat we bijna alles laten groeien en bloeien in onze eigen wilde proeftuin, of zelf op zoek gaan naar eetbare planten in onze ‘wilde achtertuin’. Alle smaakmakers worden in eigen keuken gemaakt. We fermenteren er namelijk ook flink op los en maken bijvoorbeeld ook onze eigen garum van Bergen op Zoomse ansjovis en oestersaus van zelfgemaakte oesters uit de Oosterschelde, groene gefermenteerde pepersaus (a la tabasco), allerlei soorten azijn en wijnen van wilde bloemen en groenten uit onze eigen tuin en nog veel meer.
We serveren 6 gerechten, die naar je toe komen waar je ook bent. Je vertoeft een middag lang buiten, in de wilde proeftuin van de kempen, genietend van mijn nieuwe vondsten en experimenten, alles van het seizoen en zoveel mogelijk uit de streek. De tijd staat even stil, er is alle ruimte voor een gesprek, een wandelingetje door de tuin, of een moment bij het vuur… De tuin is deze middag van jou en je tafelgenoten. De etiquette is er een van genieten en jezelf zijn. Ondertussen serveren wij je heerlijke gerechten, verrassende borden, kleurrijk en subtiel. Woest, wild maar mooi, even dicht bij de bron, genieten van mijn oogst. Het contrast kan misschien niet groter zijn. Met je voeten in het gras, uitkijkend op tuin, voel je dat je deelt in de oogst en blijkt het makkelijk genieten. Ik nodig je uit om mijn proefkonijn te zijn. We zullen je niet teleurstellen. Wees welkom!

Back To Top