Verzamelen in de vrije natuur
Eigenlijk begon mijn hele bedrijf met de passie voor wildplukken. Ik had al wel een kleine volkstuin, maar er is eigenlijk niets zo fijn om te doen als een dag de natuur intrekken en verzamelen. Vlierbloesem, vlierbessen, paardenbloemen, duindoorn, bosbessen, paddenstoelen, sleedoorn, groene kruiden, noten, kastanjes, kamperfoelie. Voor elk gewas is er een moment en omdat het het meestal maar één keer per jaar is, verheug ik me elk jaar weer opnieuw heel erg op het moment dat het weer zover is. Echt leven met de seizoenen vind ik dat. Soms lukt het een jaar niet. Er is een klus die aandacht vraagt of het is een slecht jaar met nauwelijks opbrengst. Bij lijsterbessen komt dat bijvoorbeeld regelmatig voor. Het jaar daarop kun je gewoon niet wachten tot het zover is. De rijkdom van een auto vol duindoorn, de frisse geur die dan in je auto hangt is onbetaalbaar.
deskundig op pad
Kennis over wildplukken is natuurlijk cruciaal. Je moet echt weten wat je plukt, want er zijn nou eenmaal ook giftige en soms dodelijke planten in de natuur. Daar ligt dan ook mijn focus.
Goed determineren met plantengidsen en wildplukboeken. Echt zeker weten dat het klopt. Het is zo gaaf en inspirerend om steeds weer meer te weten en te herkennen. Ook als je op vakantie bent in heel andere gebieden. Want de families van gewassen zijn groot en er zijn ook altijd weer strandvariëteiten of alpenvariëteiten. We staan er vaak niet bij stil dat eigenlijk alle planten in de basis hun herkomst in de natuur hebben en daar dus ook nog steeds terug te vinden zijn. Dat is echt iets dat ik als kind al super interessant vond en dat vind ik het nog steeds. Door steeds meer planten te kennen krijg je een diepere verbinding met je leefomgeving. Voor mij opnieuw heel belangrijk, want dat kan alleen maar inspiratie geven om mijn wens om echt lokaal en streekgebonden te koken te verwezenlijken.