skip to Main Content

Zoveel lekkers, zo uit de natuur

Al heel mijn leven ben ik gefascineerd door het magische, maar ook duizenden jaren oude gegeven, dat je kunt eten uit de natuur. Mijn creatieve geest maakte als kind al, dat elk eetbaar plantje, soort groente of bloem dat anders was dan gewoon, direct mijn aandacht trok. Er is zoveel lekkers te vinden, als je maar open staat, zoekt en wanneer het over wildplukken gaat, weet, hoe het eruit moet zien. De laatste jaren breng ik steeds meer wilde gewassen en bijzondere planten in mijn tuin, zodat ik ze makkelijker beschikbaar heb in mijn keuken. Er is binnen Woeste Goesting dus veel kennis op gebied van het kweken van bijzondere en andere soorten groenten, fruit, (wilde)kruiden en eetbare bloemen. Van het zaadje tot de oogst.

Natuurlijk geeft al deze kennis mij als eindbeloning dat ik mezelf heel veel smaken, geuren en texturen heb kunnen eigen maken, dat maakt mij heel rijk en geeft tegelijkertijd alle inspiratie om prachtige producten en gerechten te maken. Vaak gewaagd, spannend en verrassend, maar hoe kan het ook anders, als alles zelf gekweekt, uit het wild geoogst en uit eigen keuken komt?

Echt eten van dichtbij

Mijn grootste uitdaging is echt eten van dichtbij! Groenten, kruiden en fruit uit eigen tuin, dat is al een gegeven op zich, maar ook nadenken van welke gewassen zijn eigenlijk echt thuis bij ons en wat kan hier buiten of in de koude kas goed groeien? Speciale tomaten, paprika en komkommergewassen die het hier goed doen in de koude grond. Typische bessen, zoals lijsterbes, krent en duindoorn uit het wild. Zij waren van oudsher een bekend gegeven op de Noordelijke menukaart, maar nu bijna vergeten. Ook diversiteit binnen gewassen zorgt voor een enorme smaakverbreding, elke wortel heeft een andere smaak en dan heb ik het nog niet over de prachtige kleuren. Natuurlijk basilicum doet het hier prima, hoewel de blue Spice variëteit hier beter lijkt te gedijen dan de klassieke basilicum, maar wat dacht je van kruiden als lieve vrouwe bedstro, roomse kervel en mierikswortel, dat groeit hier ook in het wild!

Olie uit het Noorden

Ga ik nog iets verder, kijk ik ook naar oliën van gewassen die hier van nature goed groeien, denk bv. aan koolzaadolie, distelolie en  pompoenpitolie. De nieuwe volle smaken zullen je versteld doen staan.

Vis en vlees uit de buurt

Vlees en vis van het seizoen, maar vooral ook van uit de buurt! Zoals de wilde gallowayrunderen uit de Liereman, Kempische heideschapen uit de kudde van herder Stijn Hilgers. Vis en schelpdieren uit onze eigen Noordzee, Waddenzee of Schelde. De magische versheid en puurheid van zo dichtbij spreekt ook tot de verbeelding van de smaak.

Experimenteren met speciale huisgemaakte wijnen en bier uit de streek

Koken met wijn, druiven kunnen hier tenslotte ook groeien. Er worden vandaag de dag mooie wijnen gemaakt in onze Noordelijke contreien, maar wijnen van berkensap, rozen of rode bessen, of vlierbloesem champagne zijn natuurlijk helemaal interessante smaaksensaties om mee te experimenteren. En dan is er nog het enorme aanbod van mooie streekbieren uit de omstreken van Turnhout, daar ben ik voorlopig nog niet mee klaar!

Pickles, maar dan anders

Geen pickles uit de mediterrane maar alleen uit eigen tuin en uit eigen keuken. Denk aan Oost Indische kerskappertjes, kappertjes van de zaden van de Chinese bieslook, zure bietjes, zure onrijpe walnoten, krieken of ingemaakte gepekelde gele kornoelje en sleedoornpruimpjes.

Culinaire biodiversiteit

Het is een manier van denken die mijn creativiteit in hoge mate prikkelt. Altijd op zoek naar oude receptuur of deze op een of ander manier weer overzetten naar nieuwe ideeën met andere gewassen. Door op deze manier bezig te zijn met smaak en de zoektocht naar lekkere dingen van eigen grond, creëer ik een fantastische smaakdiversiteit op je bord. Voor mij culinaire biodiversiteit op zijn breedst.

 

 

Back To Top