skip to Main Content

Puur lokaal en uit eigen tuin

Ik kook echt alleen met de kruiden en specerijen die ik hier in mijn tuin en in mijn natuurlijke achtertuin kan kweken of verzamelen. Dus geen kruidnagel maar wel citroengras, of nagelkruid. Geen vanille, maar wel lieve vrouwe bedstro of moerasspirea.

Het is de uitdaging om smaken te creëren met louter producten uit eigen tuin & regio. De relatieve beperking van lokale en seizoensproducten vraagt creativiteit en eist een open kijk op alles wat er wel voorhanden is. Ik vind het geweldig om mezelf te dwingen na te denken over wat lokaal precies is. Wanneer kook je lokaal? Wat mij betreft is lokaal, alles wat uit onze eigen koude grond komt, of zou kunnen komen, zoals de granen spelt, boekweit, rogge. Vooralsnog kan ik biologische spelt, boekweit en rogge niet uit een straal van 6o km krijgen, maar zeker wel uit onze eigen Noordelijke contreien. Wanneer het over biologisch vlees en wild gaat houdt ik zeker de lokale maatstaf van de Kempen aan, zoveel moois, zo dichtbij. Vis uit de Noordzee, de schelde, de Waddenzee, misschien een stukje richting Scandinavië, maar altijd van het seizoen en verantwoord van visstijl. Er is dus ook een rol voor mooi en verantwoord vlees en vis. Al is het nooit een hoofdrol. Een gerecht is voor mij een samenspel tussen alles wat er op het bord ligt. Daarom is mijn keuken ook een smaakatelier.

Het is een uitdaging en houdt me fris. Ik vindt het geweldig om mijn gasten te verrassen met smaken die nieuw zijn maar vaak al zo oud als de wereld.

 

Geconserveerde producten

De lijst van mijn geconserveerde producten lijkt soms wel oneindig. Elk jaar zijn er weer nieuwe vondsten bij. Alle keus, maar er is geen jaar dat de lijst van beschikbare producten hetzelfde is, want  de oogst is een grillig gegeven. Goede jaren, slechte jaren,  je weet nooit zeker wat je hebt als het moment van oogsten daar is.  De oplages van mijn producten zijn daarom heel divers en niets is eindeloos. Dat is voor mij ook juist de magie van het zelfvoorzienend zijn. Wat op gaat, wekt nieuwe verlangens. Je leeft met de seizoenen en elk seizoen heeft weer fantastische nieuwe smaken te bieden. Op den duur weet je precies waarop te verheugen. Een ongekend rijk gevoel. Geconserveerde producten gaan gelukkig ook op, ook in mijn professionele voorraad.  Zo vervelen we ons nooit en blijven we geprikkeld om nieuwe dingen te proberen, in de geruststellende wetenschap dat wat op is later weer een keer beschikbaar zal zijn. En daar gaat het natuurlijk om, het proeven en ervaren van nieuwe smaken, steeds weer opnieuw, ons smaakpalet verbreden en tegelijkertijd genieten van heerlijk eten en lekkere dingen. Je kunt hier meer over deze passie voor conserveren lezen.

Back To Top